Kennissessie Versnijden en vierkantsverwaarding

Als vleesveehouder ken je vooral de buitenkant van het rund. Je afnemers zijn echter vooral geïnteresseerd in de vleeskwaliteit. Zij willen alle onderdelen uit het karkas maximaal verwaarden naar hun klanten, vaak consumenten. Hoe kun je als veehouder eigenlijk inspelen op de behoeften van je klanten? Kortom: het is waardevol om zelf ook inzicht te hebben in de delen, structuur, smaak en verwaarding van het vlees. Deze kennis doe je op tijdens de kennissessie Versnijden en vierkantsverwaarding binnen het project Kijk in de Keten voor rundvlees van de Vleesvee Academie.

Meld je meteen aan voor een datum/locatie. Het aantal deelnemers is beperkt, dus wees er snel bij

Demonstratie uitbenen

Bij deze kennissessie krijg je een demonstratie van het uitbenen van de grote delen van het karkas. De slager geeft aan welke vleessoorten voor de consument van welke delen van het rund komen. Je leert over de structuur van het vlees, de voedingswaarde en voor welke (verwerkte) producten het vierkantsverwaarden en het vermarkten een uitdagingen zijn. 

Rondleiding vleesveehouderij

Verder krijg je een rondleiding op de vleesveehouderij. De ondernemer vertelt onder andere over het eigen ras en het verschil in vleeskwaliteit met andere rassen, de invloed van het voer,  de wensen van verschillende afzetkanalen en de ervaringen met de consument.

Uiteraard is er ook gelegenheid om onderling ervaringen en inzichten uit te wisselen. Kortom: een uitstekende mogelijkheid om in beeld te krijgen ‘wat voor vlees je in de kuip hebt’!

Data en locaties

De sessie wordt aangeboden op twee data/locaties.

 • Donderdag 6 april van 13.00 tot 16.30 uur – Biologische boerderij Het Schop in Hilvarenbeek

Het Schop heeft 90 Black Angus-runderen. Het biologisch vleesvee vormt de basis van het bedrijf. Met de veestapel wordt voor diverse organisaties ruim 80 hectare natuurgebied beheerd. Maar het bedrijf doet meer. In de loop van de jaren is er veel bedrijvigheid bijgekomen, zoals een winkel, een groepskeuken en vergaderruimtes. Het is een belevenisboerderij, met rundvlees als basis. De eigen slager bereidt het verse vlees ter plekke, in de winkel en maakt meer dan 60 soorten vleeswaren worden ambachtelijke wijze.

 • Maandag 22 mei van 13.00 tot 16.30 uur – Landgoedboerderij Erve Elferman in Denekamp

Rondom het eeuwenoude bedrijf Erve Elferman grazen Limousins. De boerderij beschikt over een ambachtelijke slagerij met eigen rijpkamer en een boerderijkeuken waar diverse vleesgerechten worden bereid en verpakt. Het Dinkeldalvlees is volgens het bedrijf van onbetwiste topkwaliteit. Het wordt verkocht aan 22 restaurants/grootkeukens en gaat (via de eigen winkel of door verzending) naar 350 particulieren. In 30 jaar tijd heeft het bedrijf veel ervaring opgebouwd met het inspelen op de marktvraag. Verder bieden de ondernemers met kookworkshops, proeverijen en vergaderfaciliteiten een uitgebreide ervaring van het rundvlees.

Programma

 • 12.45 uur – Inloop/Ontvangst
 • 13.00 uur – Inleiding vanuit VleesveeNL en kennismaking
 • 13.15 uur – Introductie en rondleiding boerderij
 • 14.00 uur – Demonstratie uitbenen rund
 • 16.00 uur – Nabespreking en evaluatie
 • 16.30 uur – Afsluiting

Het wordt ontzettend leerzaam. Ben jij er bij samen met jouw collega-veehouders? De eigen bijdrage voor deelname is €25 exclusief btw per persoon.

Meld je meteen aan voor een datum/locatie.

Project Kijk in de keten voor rundvlees

De sessies zijn onderdeel van het project Kijk in de keten voor rundvlees van de Vleesvee Academie. Op de planning voor 2023 staan onder andere:

 • een praktijkbezoek ‘Meerwaarde van een rundvleesmerk en ketensamenwerking’ bij een vleesveehouderij;
 • een meet & greet met keurmerkhouder Dierenbescherming over de ontwikkelingen in het Beter Leven-keurmerk;
 • een excursie naar supermarkt PLUS, die al jaren met rundvlees met 2 sterren van het Beter Leven-keurmerk actief is.

Meer weten? Neem deel om samen met andere vleesveehouders inspiratie en kennis op te doen! Hou onze de nieuwsbrief en website in de gaten voor meer nieuws!

Blijf altijd op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief