Succesvol Natuurvlees-Nederland concept zoekt meer vleesveehouders

Duurzaam kwaliteitsvlees van in Nederland geboren en getogen runderen: Natuurvlees-Nederland heeft het allemaal. Het concept groeide in de afgelopen 8 jaar uit tot een topper in de schappen van Sligro. De vraag groeit, dus het concept verwelkomt graag meer veehouders.

Natuurvlees-Nederland is ontwikkeld door Meat Concepts, een concept- en merkenbouwer in vlees. “Natuurvlees-Nederland is 8 jaar geleden ontstaan toen Bosgroepen, een organisatiebureau voor de eigenaren van Nederlandse natuurgebieden, de vraag kreeg van veehouders of de grazers daar beter konden worden verwaard”, legt Robbert Janssen van Meat Concepts uit.

Ed Hendriks, medeoprichter van Meat Concepts, is in overleg met Bosgroepen de boer op gegaan naar retailers en producenten om te kijken wat de kansen waren voor het verwaarden van rundvlees uit deze Nederlandse natuurgebieden. Hier kwam uit dat de vleeskwaliteit van heckrunderen niet geschikt was voor de retail, maar dat van vleesrassen als Blonde d’Acquitaine en Limousin wel.

Er werd een succesvolle proef opgezet met vlees van zoogkoeien uit natuurgebieden bij 2 Emté-winkels. Topkok Ron Blaauw gaf het vlees een 8 en toen ging de bal pas echt rollen. Toen Emté werd verkocht aan Jumbo, nam Sligro-slager Slagerijen Kaldenberg Natuurvlees-Nederland op in het assortiment. Voorwaarde hiervoor was wel dat het vlees het 2 sterren Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming moest hebben. Robbert: “Toen zijn we in goed overleg met de deelnemende 90 rundveehouders teruggegaan naar 30 rundveehouders die aan de eisen van het keurmerk konden voldoen. Wij zijn eigenlijk voor de tweede keer opnieuw gestart en hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in de relatie met onze rundveehouders.  Dit resulteerde erin dat wij nu met 90 zoogkoeienhouders samenwerken die allen voldoen aan de criteria van Natuurvlees-Nederland en die van het Beter Leven-keurmerk. We slachten inmiddels rond de 30 koeien per week.”

Certificering

De Natuurvlees-Nederland-keten is volledig transparant. De kosten voor aankoop, uitbenen, voer en andere aspecten zijn inzichtelijk voor alle partijen in de keten. Ook worden de Natuurvlees-Nederland boeren dus gecertificeerd voor het 2 sterren Beter Leven-keurmerk en voor de eisen die gesteld worden aan het merk Natuurvlees-Nederland. “Voor zowel het Beter Leven-keurmerk als voor Natuurvlees-Nederland voert een onafhankelijke instantie de controle uit”, zegt Janssen. “Deze instantie controleert de aangesloten bedrijven 1 keer per jaar. 20% van deze bedrijven wordt jaarlijks onaangekondigd bezocht. We werken dit jaar aan de uitbreiding van de Natuurvlees-Nederland-criteria: een stap extra voor een duurzame toekomst.”

Inzet voor zoogkoeienhouders

Zoogkoeienhouders die leveren aan Natuurvlees-Nederland profiteren van het langjarige contract dat Meat Concepts met Sligro heeft. Sligro koopt het rund van kop tot staart aan. Veehouders kunnen daarnaast pakketten vlees uit deze keten onder de retailprijs terugkopen en die zelf verkopen in hun boerderijwinkels: een mooie impuls voor hun eigen boerderijverkoop. Dat boeren zowel leverancier zijn als vlees via Slagerijen Kaldenberg kunnen terugkopen, is uniek. Janssen: “Natuurvlees is een goed alternatief voor veehouders die willen extensiveren en waarde willen toevoegen aan hun runderen. Meat Concepts zet zich natuurlijk ook in voor een beter verdienmodel voor de boer. We kijken nu bijvoorbeeld naar het verwaarden van stiertjes onder het Natuurvlees-Nederland-concept.”

Exploitatiemodel

Ook voor de zoogkoeienhouderij als sector treedt Meat Concepts op als vertegenwoordiger. De merkenbouwer werkt bijvoorbeeld mee aan onderzoek naar het exploitatiemodel voor zoogkoeienhouders. “Veel zoogkoeienouders hebben gemengde bedrijven, waardoor zij minder zicht hebben op de kostprijs van hun zoogkoeientak”, legt Janssen uit. “We hebben nu de bedrijfsgegevens van een aantal veehouders opgevraagd en gedeeld met VleesveeNL voor het project Inzicht in de kostprijs van vleesvee. We volgen de voortgang hiervan op de voet. Daarnaast werken we samen met onze veehouders aan het verder ontwikkelen van hun natuurinclusieve karakter. In de melkveehouderij is er de KringloopWijzer, maar voor de zoogkoeienhouderij is iets dergelijks niet beschikbaar,. Wij hebben hier een eerste aanzet voor gemaakt en die willen wij graag met sectorgenoten doorontwikkelen. Wij zien het als onze plicht om de belangen van ‘onze’ boeren daar waar nodig te vertegenwoordigen.

Meer veehouders welkom

Veehouders die geïnteresseerd zijn in het Natuurvlees-Nederland-concept, zijn zeer welkom. “Natuurvlees-Nederland loopt als een trein”, zegt Janssen. “Er zijn nu zo’n 90 veehouders aangesloten bij Natuurvlees. In Nederland zijn zo’n 2.500 zoogkoeienhouders, waarvan er maximaal 250 op groetere schaal kunnen leveren. De vijver is dus niet heel groot. Wij zitten overigens niet vast aan alleen Limousin en Blonde, ook andere vleesveerassen zoals Charolais en Piemontese zijn welkom.”

Geïnteresseerd in Natuurvlees-Nederland? Robbert vertelt je er graag meer over. Contact opnemen kan via info@meatconcepts.nl.

Blijf altijd op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief