Excursie Van Loon Group: kansen voor Nederlands rundvlees door ketensamenwerking

Ruim 20 vleesveehouders en -handelaren bezochten op 17 januari 2023 Van Loon Group in Son. Dit bedrijf is een van de belangrijkste vleesleveranciers voor supermarkten. De locatie in Son levert vooral aan Lidl Nederland en België. Deze excursie is onderdeel van het project Kijk in de Keten voor rundvlees van de Vleesvee Academie.

Meerjarige ketens met voorspelbare weekproductie

De deelnemers bespraken trends als de daling in de vleesconsumptie en de opkomst van vleesvervangers en maaltijden. Van Loon Group speelt daarop in door het vormen van meerjarige ketens met een voorspelbare weekproductie, constante kwaliteit en bekende herkomst. Zo is er onder andere een Black Angus-keten. Dit is een nichemarkt waarin klanten de keuze krijgen voor extra mals vlees. Er is ook een keten met vaarzen van Belgisch Witblauwe kruislingen uit de melkveehouderij.

Onderscheiden

Rundergehakt is ongeveer 25% van de consumptie van rundvlees. Nog eens 10% is half-om-halfgehakt. Alle zogenoemde gemalen producten vormen 60% van het volume. Met deze producten kun je je moeilijk onderscheiden in kwaliteit. Dat kan wel met spierdelen of met thema’s als duurzamere herkomst. Denk daarbij aan de carbon footprint en dierenwelzijn.

Samenwerking van Loon Group met supermarkten

De samenwerking met supermarkten verandert. In het verleden was er in de retail elk halfjaar een tender voor het maken van afspraken. Gelukkig is er sprake van een kentering. Door meerjarige afspraken verbinden retailers zich aan een keten en aan de veehouders. Zo hebben ze inzicht in kosten en kwaliteit. De jaarronde vierkantsverwaarding is cruciaal voor Van Loon Group en de retail.

Inzicht in eigen kostprijs

Rundvlees in supermarkten is vooral afkomstig uit Ierland. Vlees met een Beter Leven-keurmerk komt deels uit ook Frankrijk en natuurlijk uit Nederland. Voor Nederlandse rundvleeshouders is het belangrijk, zeker met de huidige nadruk op de prijs, om te kunnen concurreren of meerwaarde te leveren. Inzicht hebben in de kostprijs van het eigen bedrijf en dat van collega’s is noodzakelijk. Dit om in de keten en met de retail het gesprek te voeren over het onderscheidend vermogen van het vlees en een efficiënt ingerichte keten. Juist nu, met de opspelende recessie en dalende bestedingen. Een interessant voorbeeld is een coöperatie in Frankrijk waar duizenden boeren bij zijn aangesloten. Zij helpen elkaar, wat weer zorgt voor een constant product. 

Duurzaamheid en milieuaspecten

Supermarkten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid en milieuaspecten. Zo zijn bijvoorbeeld Beter voor Natuur&Boer (AH) en Weiderund (Jumbo) ontstaan. Ook kiezen zij voor meer vlees uit Nederland, aangezien klanten dit willen. Ze kunnen zich echter niet uit de markt prijzen omdat een deel van de consumenten helaas niet bereid is daarvoor te betalen. Daarom dienen vleesveehouders te zoeken naar onderscheidend vermogen ten opzichte van vlees uit het buitenland. Dit kan deels via transparantie en door de ontwikkeling van nieuwe concepten om andere klanten aan te spreken.

Van Loon Group

Deelnemers keken tijdens de rondleiding naar het verwerken en verpakken van vlees en naar de uitgekiende logistiek en distributie. Ze zagen hoe van de basisgrondstof snel een product gemaakt werd dat klaar was voor de consument: verpakt, met etiket, prijs en alle declaraties erop. Ook was de inzet van robots en automatisering te zien om de krapte aan menskracht op te vangen.

Meer weten over activiteiten van het project Kijk in de Keten voor rundvlees? Of wil je ook deelnemen om samen met andere vleesveehouders meer inzicht te krijgen op afzetkansen? Houd dan onze website in de gaten en meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf altijd op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief