Definitieve resultaten, masterclasses en e-learning in project Boerderijverkoop

De Stichting VleesveeNL heeft dit voorjaar als eerste stap van het project ‘Succesvolle Boerderijverkoop’ een enquête onder veehouders ingezet. Maar liefst 66 ondernemers hebben de enquête ingevuld. Projectleider Maria van Boxtel vertelt wat de belangrijkste uitkomsten van de enquête zijn en hoe het project in de tweede helft van 2022 verdergaat.

Met de enquête wilden Maria en de Stichting VleesveeNL inzicht krijgen in de wensen van veehouders en de manieren waarop boerderijverkoop al wordt ingezet. De belangrijkste conclusies:

 • 66 ondernemers hebben de enquête ingevuld, variërend van bedrijven met 30 koeien tot 1.300 blankvleeskalveren;
 • bijna 95 procent van deze ondernemers doet nu al aan directe verkoop/ korte keten;
 • ruim 35 procent van deze ondernemers verkoopt het vlees vers, bijna 85 procent verkoopt diepvries. Dit is meer dan 100 procent, omdat veel ondernemers eerst vers verkopen en vervolgens het vlees dat niet snel genoeg verkoopt alsnog diepgevroren verkopen.
 • 60 procent van de respondenten verkoopt consumentenporties;
 • 60 procent van de respondenten verkoopt vleespakketten of losse delen;
 • de helft van de respondenten heeft een boerderijwinkel;
 • 25% van de respondenten heeft een eigen webwinkel, de rest verkoopt via andere kanalen, zoals campings, streekwinkels en zelfs via thuisbezorgd.nl.
 • 8% verkoopt 52 runderen per jaar, de rest zit hier ruim onder.

Masterclasses en e-learning

Maria zal de resultaten van de enquête online toelichten tijdens de opening van het Vleesvee Academisch Jaar op 7 september via Teams. Tijdens dit webinar presenteert zij de projectactiviteiten voor het najaar van 2022.

“Om vleesveehouders verder te informeren en om kennis te delen, gaan we dit jaar starten met  masterclasses”, vertelt Maria. “In totaal houden we zes masterclasses, die zijn zowel voor startende als voor gevorderde ondernemers en zullen ingaan op de onderwerpen waar de respondenten van de enquête de meeste vragen over hadden. Voor de starters zullen we ingaan op:

 • starten met de verkoop van vlees;
 • promotie en (online) marketing;
 • wet- en regelgeving;
 • winkelinrichting en assortiment;
 • samenwerken me je slager (vriezen, verpakken, portioneren);kostprijs berekenen.

Voor de gevorderde vleesveehouders hanteren we dezelfde masterclasses, maar gaan we de diepte in. Hoe kun je bijvoorbeeld je assortiment uitbreiden en hoe geef je je online verkopen een boost? De masterclasses zullen steeds plaatsvinden bij een vleesveehouder, zodat we van elkaar kunnen leren.”

Naast de masterclasses gaat de Vleesvee Academie ook e-learningmodules aanbieden, die vleesveehouders vanuit huis kunnen doen. “Een handboek voor vleesverkoop met daarin 4 concrete en goede voorbeelden zit al in de pen.”

Kennis delen

Door de masterclasses hoopt Maria bij te kunnen dragen aan kennisdeling en onderlinge uitwisseling van kennis. “We starten dit najaar met 2 masterclasses en deze lopen door in de jaren erna. We maken eind dit jaar het vervolgprogramma rond.. De totale looptijd van het project is 3 jaar. We willen hiermee zaken opzetten die we kunnen blijven herhalen, zodat we kennis blijven uitwisselen. Wie weet kan dit leiden tot een gezamenlijke promotieaanpak.”

Blijf altijd op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief