Zorg voor voldoende voer in geval van standstill door AVP

Op 2 juli is Afrikaanse varkenspest vastgesteld op een zeugenbedrijf in Duitsland, vlakbij de grens met Nederland. Het bedrijf ligt ongeveer 15 kilometer vanaf Twente, ter hoogte van Denekamp. Het bedrijf is inmiddels geruimd en er vindt verder onderzoek plaats. De vondst van AVP in Nederland kan ook gevolgen hebben voor veehouderijen waar niet-gevoelige dieren worden gehouden.

Mocht er een ernstige verdenking, of erger een uitbraak, van Afrikaanse varkenspest in Nederland zijn, dan zal in heel Nederland een algehele standstill (vervoersverbod) worden afgekondigd.  Een standstill houdt in dat alle vervoer van en naar alle veehouderijen verboden is. Dit geldt ook voor veehouderijen waar niet-gevoelige dieren worden gehouden. Zo’n algehele standstill duurt in principe 72 uur (3 dagen).

Wees voorbereid

Het dringende advies aan alle veehouders is dan ook om voorbereid te zijn op zo’n mogelijke standstill. Denk daarbij aan voldoende voer voor de dieren. Gelukkig is er nog geen concrete dreiging. Maar een goede voorbereiding is zeker op zijn plaats.

Blijf altijd op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief