Terugblik praktijkavond over soepel laden van runderen met expert Paul Raaijmakers

Van de geschikte laadwijze tot goed hekwerk benutten om runderen zo soepel mogelijk te laden. Ervaren veevervoerder Paul Raaijmakers en vleesveebedrijf Van Zandwijk bespraken hun ruime ervaring met dertien deelnemers uit het netwerk van Stichting VleesveeNL. Aan de avond namen vleesveehouders deel die al aandacht hebben voor wat vlot werkt en veilig is voor de betrokkenen. “Belangrijk en praktisch dat meer veehouders hier kennis van nemen”, was de conclusie.

Zoals altijd geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Het klinkt vanzelfsprekend, maar helaas is het nogal eens niet op orde. De dag voor het laden dient onder andere te worden gedacht aan de VKI melding, het markeren van runderen, het in orde maken van poorten, het gereed zetten van het hekwerk, een goede doorgang voor de laadwagen, voldoende verlichting en het doorgeven van bijzonderheden. Bij dit laatste gaat het bijvoorbeeld om het laden in meerdere stallen, vlugge dieren, kleine mankementen, tijdstippen die niet uittomen en wegwerkzaamheden. Hiermee kan de transporteur dan rekening houden voor de te plannen laadtijd.

laden runderen

Veiligheid van boer en chauffeur

Op het moment van laden dient er stro te liggen om op de klep te gooien. Bij een gladde gang is wat (scherp) zand strooien nodig zodat het vee niet uitglijdt. Voor het laden is het wenselijk om zoveel mogelijk te werken met een hek of een klem (aan de loader). Dit geeft rust bij het vee en zorgt voor veiligheid van boer en chauffeur. Verder is uiteraard de bedrijfssituatie bepalend voor wat handig werkt. Tot slot is de de chauffeur altijd verantwoordelijk voor het vee. Als de chauffeur een rund niet geschikt vindt voor transport, is hij niet verplicht te laden. De NVWA controleert hier namelijk zeer streng op bij de slachthuizen.

Onrust onder het vee is funest

“Het is onbekend hoeveel kilo’s of kwaliteit van het vlees worden verspild als het laden onrustig gaat, maar wat is besteed aan het fokken en mesten kan in 5 minuten verprutst worden”, aldus een van de deelnemers. Dit is niet alleen het geval voor het vleesvee dat naar de slacht gaat. Onrust komt ook de groei van overblijvende runderen niet ten goede.

laden runderen

Stallenbouw en onderlinge gesprekken

Bij stallenbouw wordt vaak geen rekening gehouden met hoe gemakkelijk en veilig het laden moet zijn. Voor de architect is dit nogal eens ondergeschikt, dus situeert hij het op de kleinste, meest onmogelijke manier achterin.

Interessante onderlinge gesprekken ontstonden over natuurlijk gedrag, het sorteren van kalveren (voor zoveel mogelijk laden van volle hokken), het wel of niet van tevoren voeren en strengere controle op smerige beesten.

Kijk in de keten voor rundvlees

De bijeenkomst was onderdeel van het project Kijk in de Keten van de Vleesvee Academie. Een volgende praktijkavond is inmiddels in voorbereiding. Houd de agenda en nieuwsbrief van VleesveeNL in de gaten voor meer informatie!

Blijf altijd op de hoogte

Meld u aan voor onze nieuwsbrief